Zatím nejpodrobnější

10.7.2015
trpasličí planeta Pluto, foto  NASA, Johns Hopkins Univ., Southwest Research Inst.

fotografii bývalé planety Pluto zveřejnila 7.července NASA. Pořídila ji družice New Horizons ze vzdálenosti 8 milionů kilometrů, což je o něco méně než desetina vzdálenosti Země - Slunce. Zmíněná sonda má prozkoumat Pluta, jeho měsíce a popřípadě další tělesa za drahou planety Neptun. Odstartovala roku 2006 a k Plutu se nejvíce přiblíží 14.července na vzdálenost 12.500 km. Přestože původně ho astronomové řadili k planetám, nyní ho kvůli jeho nevelkým rozměrům počítáme mezi tzv. trpasličí planety. Fotografii pořídil speciální teleskop LORRI (Long Range Reconnaissance Imager), kterým je družice vybavena. Jde o velmi citlivý přístroj o celkové váze 8,6 kg se speciálně pasivně chlazeným CCD detektorem o rozměrech 1024 x 1024 pixelů a zrcadly z karbidu křemičitého.

akademon.cz 1.3.2006: Kolik máme ve sluneční soustavě planet?

14.7.2015: A je to tady! Dnes, ve 13:49:57 našeho času sonda New Horizons skutečně proletěla 12.500 km od povrchu Pluta. První získaná data začne vysílat až zítra ve 3 hodiny ráno.

Osvald 15.7.2015: Proč to neposílá rovnou?

Pavel 20.7.2015: To Osvald: Napřed se musí otočit hlavní anténou směrem k Zemi, poté bude vysílat data o svém stavu, a až pak to, co může počkat. Vzhledem k rychlosti přenosu na tu vzdálenost se jen obrázek přenáší i několik hodin, všechna data sem přijdou až na konci příštího roku.

22.7.2015: Ze snímků, které získala sonda New Horizons při svém blízkém průletu kolem Pluta 14.7.2015, sestavili experti z NASA, Johns Hopkins University a Southwest Research Institute zajímavou animaci. Vidíme na ni postupně přelet Norgayových hor (Norgay Montes) a severněji ležící planiny Sputniku (Sputnik Planum). Pohoří získalo své jméno podle známého šerpského horolezce Tenzinga Norgaye. Je z ledu a jeho relativní převýšení dosahuje 3.500 m. Sputnik Planum je součástí Tombaughovy oblasti (Tombaugh Regio), rozlehlého světlého povrchového útvaru ve tvaru stylizovaného srdce. Clyde Tombaugh byl astronom, který Pluta roku 1930 objevil. Všechna pojmenování jsou zatím neoficiální. Zatím nejpřekvapivější zjištění, které expedice přinesla, je, že Pluto i jeho měsíc Charon jsou geologicky aktivní a velmi rozdílné. Zajímavá je nepřítomnost impaktních kráterů na Plutu.

2.8.2015: Ledovce ze zmrzlého dusíku se pomalu plazí po povrchu Pluta do nižších poloh. Za teploty -235oC, která panuje na jeho povrchu, je vodní led příliš křehký, než aby pomalu tekl jak pozemské ledovce. Jeho roli tu přejímá zmrzlý dusík, který tuhne při - 210 oC.

 
Odeslat komentář k článku "Zatím nejpodrobnější "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zatím nejpodrobnější " e-mailem

Diskuse/Aktualizace